Történet

A mai világban egész egyszerű lenne utánanézni, honnan is ered egy játék. Ez a cornhole-nál nincs így. Válogatva a világháló történeteiből és amerikai ismerőseink elbeszéléseiből, az alábbiakat tudjuk veletek megosztani.

A játék eredete egyesek szerint a XIV. századi Németországban gyökerezik. Mások szerint Illonios állambeli blawkhawk indiánoktól származik és van, aki Kentucky farmereknek tulajdonítja a játékot.

Bármi is az igazság, a játék maga kb. 15-20 évvel indult Cincinnati-ból Amerika szerte hódító útjára. Ma már szinte mindenhol játszanak, legyen az kocsma, strand, játszótér, közösségi terek, vagy csak egyszerűen a hátsó kertben.

Amerikai ismerősök szerint a nagy USA-beli tömegrendezvények (baseball, amerikai foci, jégkorong, kosár meccsek) külső terei már órákkal a mérkőzés előtt megteltek szurkolókkal. Ezek a szurkolók akár egymással, akár az ellenfél szurkolóival vívtak “hatalmas” csatákat, és döntötték el ki a jobb kukoricazsák-dobálásban.

history_1

Manapság már szinte csak a képzelet szab határt, hogy kinek milyen cornhole-szettje legyen. Szintén az USA-ra hivatkozva: előfordulnak egyszerű színes táblák, vagy kedvenc csapatok logóival díszítettek, családneveket tartalmazók, egyetemi címeresek, stb.

Miért ilyen népszerű? A titok több dologban rejlik: a hordozhatóság, a kortól való függetlenség és a szabályok egyszerűsége. A szabályokról itt olvashatsz.

De hogy került Magyarországra?

Jópár éve – egész pontosan 2013-ban – volt szerencsém floridai munkatársaimat meglátogatni lakóhelyükön. Egy szimpla ebéd utáni sörözés után került elő két tábla és nyolc zsák, és maga a játék, ami tényleg rém egyszerű és szórakoztató. Pár későbbi látogatás, és egy-két játék után döntettem el, hogy a cornhole-t bizony meg kell mutatni itthoni barátaimnak is.

history_2

Eltelt 1-2 év, sok idő után elkészült az első prototípus, méretpontosan az USA szabványból készítve. A játékot csak baráti körben játszottuk, most pedig már elérkezettnek láttuk, hogy megmutassuk másoknak is.

Remélhetőleg sok embernek tudunk örömet szerezni a játékkal. Akár maguk készítsék is el a játékot (ahogy mi is tettük anno), akár tőlünk rendeljenek is.
Igen, itt tudsz vásárolni tőlünk. A lényeg, hogy érezzük jól magunkat.

Jó játékot, jó dobálást Mindenkinek!